LIVING MATTER: GUNNEL SAHLIN

9 March - 13 April 2023
Gunnel Sahlin
Living Matters
9 mars - 13 april 2023
Galleri Glas

I mars presenterar Galleri Glas en länge emotsedd utställning med nya verk av Gunnel Sahlin, ett av den moderna svenska glaskonstens största namn. I Living Matters vänder Sahlin, som hon själv uttrycker det, blicken nedåt. Inspiration hämtar hon från jorden, växtligheten och sitt eget livslånga intresse för odling och kretslopp.
”Jag gräver där jag står, där jag alltid har befunnit mig”, säger Gunnel Sahlin. ”Mina komposter är hjärtat i mina odlingar. Känslan av jorden i händerna, det första vårtecknet i doften av jord — den känslan, livet och döden, de kontrasterna, inspirerar mig bara mer och djupare ju mer jag lär känna och förstå de krafter som finns i jorden.”
Färgskalan i Gunnel Sahlins nya glasskulpturer för tankarna till den allra tidigaste spirande våren, när den första färska grönskan mirakulöst bryter igenom det bruna, grå och ockragula efter en lång, mödosam vinter.
”Det är jordigt och organiskt, men här finns också det ettriga, färgsprakande, när livet plötsligt sprutar ur jorden”, säger konstnären. ”Den refererar till jorden, sanden, myllan och det liv som tränger på, doften som strömmar fram under en tidig vårpromenad. Det finns så mycket drömmar och längtan där.”
Med Living Matters har Gunnel Sahlin fördjupat sitt kreativa partnerskap med mästerblåsaren Micke Johansson, som hon har samarbetat med de senaste tio åren. Johansson, skolad vid Orrefors, där han blev rekordung mästare, driver sedan länge den hytta han själv har byggt vid sitt hus i Örsjö i Småland. Här utvecklar han och Gunnel Sahlin tillsammans med en assistent i lugn och hennes för alla glaskonstälskare välkända uttryck.
”För andra kanske inte de steg vi tar verkar så dramatiska men för mig är varje detalj och variation i nyans ny och utmanande”, säger Gunnel. ”Micke är en del av min skapande process. Jag är inget utan honom. Precis som jorden är glasmassan en levande organism som inte låter sig styras, en energi, en upphöjd form av levande, alltid lika oförutsägbar och spännande. Processen är en viktig del av det hela och Micke ser hela tiden möjligheter och söker lösningar.”
Gunnel Sahlin tillhörde den svenska glaskonstens stora förnyare när hon slog igenom med sin avskalade, form- och färgstarka uttryck vid Kosta Boda i början av 1990-talet. Under sin långa karriär har hon presenterat många utställningar i Sverige och internationellt, senast i höstas 2022 en framgångsrik utställning på Galleri Riis i Oslo. Sahlin har vunnit en rad prestigefulla priser och finns representerad vid b.la. museer som Nationalmuseum, Röhsska museet, Sorlandets Kunstmuseum och i privata samlingar världen över. Hon presenterade 2019 succéutställningen Memo Color på Galleri Glas.
”Vi har haft stor efterfrågan på Gunnels glaskonst alltsedan dess”, säger Elin Forsberg vid Galleri Glas. ”Efter att vi av olika skäl flera gånger tvingats flytta fram utställningen känns det inspirerande att äntligen kunna visa nya verk av Gunnel i Stockholm.”