LIVING MATTER: GUNNEL SAHLIN

9 March - 13 April 2023
Gunnel Sahlin, Living Matter, våren 2023
Jord.
Gunnel Sahlin gräver där hon står när det nu är dags för utställningen Living Matter. Levande material, som jorden hon arbetar mer, fördjupar sig i och förädlar i den sörmländska bygden där hon verkar och bor.
Det är en dovare ton, det är järnet i sanden som skapar de mörka, bruna tonerna i glaset i hennes nya verk. Och ibland letar sig här och var ljuset fram, tränger sig på - det nya tar sig form. Ur jorden växer det.
Som fotosyntesen. Kretsloppet som ger näring åt de skimrande, livskraftiga gröna verken.
För Gunnel har det mer året blivit allt viktigare att fördjupa där hon står. Hon söker inte inspiration på exempelvis resor. Det blir för betraktande. Nej, hon går på djupet på den plats där hon befinner sig.  Neråt bland mineralerna och växterna.
”Träden pratar med varandra. De hjälps åt”, säger Gunnel och verkar njuta av sina nya insikter och kunskaper om naturen. Även hennes utställningsverk samverkar, förstärker och stödjer varandra. Tillsammans skapar de liv, ett kretslopp. Det nya växer fram ut det gamla, upp ur jorden. Ungdomligt liv.
Vi har träffats tidigare Gunnel och jag – i Arninge. Tanken var ett konstverk i det voluminösa trapphuset på industrifastigheten.
Konst kan göra underverk för kreativiteten, utvecklingen och därmed lönsamheten i företag. Konsten är forskning som visar vägen in i framtiden. Jag har provat det fler gånger och gör det igen, inte sällan med mer eller mindre motstånd från ledningar och styrelser.
Hon mätte och funderade. Strosade runt. Det var en fin solig dag och ljuset spelade på de vita väggarna.
Vi skildes åt där i Arninge. Gunnel för att fundera, skissa hemma i ateljén och jag på väg till nästa möte.
”Nej, det blir inget till Arninge”, sa Gunnel frankt när vi hördes ett par dagar senare:
”Det passar helt enkelt inte med glas där. Det tar inte för sig ordentligt. Du får hitta på något annat.”
Detta kallas konstnärlig integritet. Ovanligt, men ack så respektingivande. 
Nu när vi nu möts igen blir just denna integritet så påfallande. Verken som Gunnel skapat tillsammans med glasmästaren Micke Johansson, som hon arbetat med i många år, ber inte om ursäkt för sig och är alldeles nödvändiga. Living Matter, de levande materialen får mig att inse det självklara att livet spelar roll, life matter.
Gunnels verk ger mig hopp, hopp om livet.
Tack.
 
Joachim Berner, företagare och författare