KLENELL WRETMAN WÅHLSTRÖM

2 June - 18 August 2022

Simon Klenell, Fredrik Wretman, Ann Wåhlström
Klenell, Wretman, Wåhlström
2 juni - 18 augusti, 2022
Galleri Glas

 

Det blir inte alltid som man tänkt sig utan ofta något bättre och mer intressant. Idén uppstod i att vi ville visa mindre glasskulpturer av Ann Wåhlström. Ann bjöd i sin tur in två konstnärskolleger, Fredrik Wretman och Simon Klenell, att ställa ut tillsammans med henne.

 

”Jag hade sett en fantastisk utställning med en lång hylla av små bronsavgjutningar av Wretman så jag kom direkt att tänka på honom”, säger Ann Wåhlström. ”Med Klenell samarbetar jag, Simon blåser mitt glas, och jag älskar hans objekt, så det var rätt självklart. När båda sade ja kändes det som ett väldigt naturligt urval.”

 

Resultatet har blivit en utställning med skulpturer varav de flesta, men inte alla, är relativt små i formatet. Inte alla är heller gjorda i glas. Ändå förenas helheten i själ och temperament. Skulpturerna kompletteras även av vägghängda verk av Wretman. ”Det är ett samband som vi inte behöver förklara utan kan överlämna till betraktaren att avgöra”, säger Anna Bromberg vid Galleri Glas.

 

Utställningen utformas i samarbete med Tom Hedqvist, som 2020 gestaltade galleriets samlingsutställning med samtida svensk och internationell glaskonst.

Ann Wåhlström visar mindre, vidareutvecklade versioner av sina naturinspirerade dropp- och sten former från sin succéutställning på Galleri Glas 2019. ”Jag har grävt där jag står och velat fortsätta utforska de här formerna. Nya element med färg har kommit in i det grafiskt grå och svartvita. Jag är kvar vid havet och tången, kanske litet skog också.”

 

Fredrik Wretman har gjort ett urval av mindre skulpturer i glas, brons och vax. Därtill visar han ett antal tryck på rispapper. ”När jag blev tillfrågad svarade jag, javisst, men bara om jag får göra något i glas. Jag tänkte på min fars konstnärligt utformade samling av karaffer. Det var grekiska damer, hand med pistol, hundar och katter, alla i glas och försedda med propp. De verkade magiskt triggande för min fantasi och jag tänker fortfarande ofta på dem.”

 

Även Simon Klenell fortsätter att utveckla uttrycket från sin förra framgångsrika utställning på Galleri Glas 2020, med sina uppmärksammade experiment med traditionella kristalltekniker, allt egenhändigt handblåst i hans egna kända studiohytta STHLM GLAS i Gustavsberg. ”Det blir slipat kristallglas i formationer. Jag jobba mer geometriskt och med kompositioner som påminner om bokstäver” avslutar Simon Klenell.