FREDRIK WRETMAN 1953

Fredrik Wretman är en av Sveriges mest etablerade samtida konstnärer.

Efter utbildning vid Gerlesborgsskolan och ABF’s konstskola fortsatte han på Kungliga Konsthögskolan med aspirationer att jobba med måleri, men provocerades av att hans konstverk sålde snabbare än han kunde producera. Han utvecklade vid detta tillfälle ett intresse för installationer, en mer direktkonsumerad konstform.

Wretmans experimentella ådra har tagit hans konstnärliga uttryck till flera hörn utav konstvärlden. Han har arbetat med installationer, performance art, skulptur, grafik, och fotografi, för att nämna några genrer. Under delar av hans karriär har vi sett ett tema av vatten, till exempel placeringar av hans offentliga konst, men också vatteninstallationer.

Hans monumentala skulpturer pryder många hedersvärda platser runtom i Sverige, bland annat “Half foot" i Bad Homburg i Tyskland samt på Körsbärsgården på Gotland, “Bodhi” i ån Viskan i Borås och "Body and Soul” utanför Södersjukhuset i Stockholm, för att nämna några. Den sjungande teakbänken i Monica Zetterlunds park i Stockholm är folkligt kär.

När det kommer till skulpturer har Wretman arbetat i brons, plast, vax, och experimenterar gärna även gällande materialval. Han har själv agerad modell för många av sina skulpturer.

Under 1990-talet var Wretman professor på Konstfack och Konsthögskolan i Stockholm.