MARKET ART FAIR: ÅSA JUNGNELIUS

29 April - 1 May 2022

Åsa Jungnelius
Galleri Glas
Market Art Fair
Liljevalchs, 29 april - 1 maj 

 

När Galleri Glas ställer ut på Market Art Fair för första gången så är vi stolta över att visa en rumsinstallation med nya skulpturer av Åsa Jungnelius, en av de stora pionjärerna i den hantverksdrivna samtidskonsten.

 

”Det är ett måste och en ära att visa Åsa Jungnelius”, säger Anna Bromberg Sehlberg vid Galleri Glas. ”Hon bröt tidigt ny mark med sitt utforskande av identitetspolitik och könsidentifikation. Åsa Jungnelius konst är både skarp och radikal. Hon är en aktivist och en handlingskvinna. En skicklig glasblåsare som arbetar stenhårt, kompromisslöst med full kontroll över produktionens alla delar — ett föredöme för kommande generationer konstnärer.”

 

Åsa Jungnelius slog igenom redan med sitt examensarbete på Konstfack 2004, Vad fin du är i håret! Rumsinstallationen imiterade en shoppingmiljö, med numera ikoniska glasskulpturer så som hennes överdimensionerade läppstift, MysstakenStorstaken och fetischskon Crystal Lover. Inte minst uppmärksammad blev Snippan, ett ord som Jungnelius bidrog till att mynta.

Sedan 2016 arbetar Åsa med sitt magnum opus — det offentliga verket Snäckan som skapas för den helt nya tunnelbanestationen Hagastaden, planerad att öppna i slutet av 2020-talet. Här kommer trafikanterna att passera genom en kalejdoskopisk venuspassage. Hösten 2021 presenterade Åsa Jungnelius Den inre världsutställningen, paviljong 1 # Energi, vid Bråvallaverken i Norrköping, där den instängda solmodern i form av en varmluftsballong steg mot taket i den monumentala industrihallen.

 

Åsa Jungnelius konst har liknats vid ett kammarspel som förenar material och personligheter. I hennes nya skulpturer spelas rollerna utöver glas även av marmor, brons, nylon, rostfrittstål, neon, plast och aluminium.

 

En del av verken hon visar på Market Art Fair är snäckor i glas, Queens Helmet.
”De är mumsiga — frodiga, hungriga, giftiga. Hålrummets kraft till förändring speglar det livsdrama vi som kollektiv och individer erfar. Sårbarheten gör mig ödmjukare. Trösten kan uppstå i naturen, men också i motståndshandlingar i form av andra öppningar — i världsordningen och i historieskrivningen,” säger Åsa Jungnelius.

I höst återkommer Åsa Jungnelius med en unik rumsinstallation av nya skulpturer på Galleri Glas.

 

Åsa Jungnelius har iscensatt en rad uppmärksammade utställningar och offentliga installationer och utsmyckningar, i Sverige och internationellt. Hennes konst finns representerad på bland annat Nationalmuseum, Röhsska museet, Malmö konstmuseum, Statens konstråd och Moderna Museet, som hösten 2021 köpte in hennes Assemblage från 2017. Åsa lever och arbetar i Stockholm och Månsamåla i Småland, där hon har sin ateljé med tillhörande glasugn.