VEM ÄR DU?: LENE BØDKER

13 December 2017 - 20 March 2018

Galleri Glas ställer ut den danska konstnären Lene Bødkers svit Vem är du? Bødker är en av Skandinaviens mest etablerade och internationellt prisbelönta glaskonstnärer. Konstverken väcker frågor om identitet. Utställningen invigs den 12 december av Danmarks ambassadör Ove Ullerup och pågår fram till 28 februari 2018.

För första gången sedan 2009 visar Lene Bødker, en av Danmarks mest etablerade glaskonstnärer, en separatutställning i Sverige. Hennes svit Vem är du? består av föreställande glasskulpturer från åren 2014–2017 och har tydliga referenser till tiden efter syndafallet. Verken har ett uttryck som förmedlar både skörhet och tyngd. Sviten ställer frågor om identitet – konstnärens, verkens och betraktarens.

Tidigare har Lene Bødker arbetat med icke-föreställande och noggrant planerade verk. Efter en period av sjukdom öppnade sig hon för ett nytt sätt att arbeta, en intuitiv metod som handlar om att lita på skapandet, konstverket och till och med tingens egen vilja. Vem är du? är en svit starka, smärtsamma, vackra och figurativa verk i gjutet glas, alla med en personlighet och identitet som ger dem en speciell mening.

– Vi vill bidra till att återupprätta statusen för konstglas och skapa arena för framstående och spännande konstnärer. Både Sverige och Danmark har en lång tradition inom området. Vi är väldigt stolta över att Lene Bødker ställer ut hos oss och att Danmarks ambassadör i Sverige Ove Ullerup inviger utställningen, säger Anna Bromberg Sehlberg, delägare på Galleri Glas.

Lene Bødker är född 1958 på ön Langeland, strax öster om Fyn. Bødker arbetar med en teknik som kombinerar en variant av bronsgjutningstekniken Cire perdue och en teknik för blåst glas. Hon bearbetar ofta sina verk med hammare innan de slipas och poleras – trots att detta är riskfylld process. Bødker är utbildad vid Designhögskolan i Köpenhamn och har varit gästkonstnär vid Illinois State University. Hon är belönad med många priser, bland annat det prestigefyllda japanska priset Kanazawa Glass Award, The Grand Prize. Hon har under åren fått en rad ärofulla utsmyckningsuppdrag.