YTSPÄNNING: BERTIL VALLIEN

11 June - 10 September 2020

BERTIL VALLIEN

Ytspänning

11 juni - 10 september

Exklusiv öppning i konstnärens närvaro Torsdag 11 juni. 

 

I utställningen Ytspänning presenterar Bertil Vallien aldrig tidigare visade verk som alla är resultat av långvarigt konstnärligt experimenterande.

Utställningen på Galleri Glas består av två huvuddelar. Golvytan domineras av en serie massiva kubformade glasskulpturer med inneslutna ”världar”.

Skulpturerna ramas in av vägghängda paneler med glasstavar monterade på plattor av rostat järn. Med dessa förverkligar Bertil Vallien en idé som han har umgåtts med under lång tid.

Jag har väl donat med det här i tjugo-trettio år, försökt men inte vågat”, berättar Vallien. ”Nu var det dags. Stavarna har alltid betytt oförstörbara element för mig. Jag har använt dem som element i många verk — a crack in everything, that’s where the light gets in. Men det är första gången som de få stå för sig själva och bilda tecken, konstellationer. Den tunna vaxade tråden mellan formerna blir en slags kontrast, en balansakt mot de tunga, oförstörbara formerna i rosten och glaset”.

Bertil Vallien är en konstnär som inte behöver närmare presentation för någon med kärlek till glasets skönhet och mystik. Under sin snart sextioåriga karriär vid Åfors och Kosta glasbruk i hjärtat av det småländska Glasriket har Vallien gjort sig känd bland glasälskare världen över främst för sina monumentala sandgjutna objekt, inte minst sina berömda farkoster. Bertil Valliens konst finns representerad i samlingar världen över och på prestigefulla museer i Sverige och internationellt. Utställningen på Galleri Glas är Bertil Valliens första i Stockholm på ett konstgalleri.

I mer än ett års tid har Bertil Vallien och hans team vid hyttan i Kosta arbetat med utvecklingen av de omkring trettio konstverk som visas på Galleri Glas. Ytspänning är ett samarbete med Kosta Boda och ett led i brukets förnyade satsning på konstglas.

Det har verkligen varit spännande att se utställningen växa fram”, säger Maria Lomholt, ansvarig för konstglas vid Orrefors Kosta Boda. ”Det har varit fantastiskt att se hur galleriet har utmanat Bertil och fått honom att ta fram nya sidor av sin konst, i ett nytt sammanhang.”

För oss har det självklart varit en ära att få arbeta med nestorn i svensk glaskonst”, säger Anna Bromberg Sehlberg vid Galleri Glas. ”Det kreativa arbetet har verkligen givit oss en inblick i bredden i hans konstnärskap.”

Till utställningen Ytspänning publiceras även en katalog med text av Staffan Bengtsson.