INGEGERD RÅMAN 1943

Ingegerd Råman är en av svensk formgivnings viktigaste förgrundsgestalter. Tidlöshet och enkelhet är ledorden för hennes design. Lågmält och tonsäkert skapar hon föremål som hon själv vill använda. Estetiken och funktionen flätas samman och bildar en klockren symbios. Ofta handlar det om bruksföremål som kretsar kring maten, drycken och det dukade bordet. Hon vill renodla och fokusera, men ändå kvarhålla känslan av lust och skönhet. I varje enskilt föremål måste det finnas värme, tanke, idé och poesi.

 

"Det klara glaset är min drivkraft. Det har ett fint sätt att bryta ljuset och ett litet föremål kan ha samma dignitet som en stor praktpjäs! Att skapa en form som skall brukas fodrar skärpa och är otroligt svårt - du kan aldrig fuska. Föremålen måste leva upp till det de utstrålar. Briljans och omsorg är en plats att försvara," säger Ingegerd Råman.

 

Råman har fått en mängd utmärkelser för sin formgivning genom åren och 1995 tilldelades hon professorstitel av den svenska regeringen. Sedan 1999 har Ingegerd Råman formgivit ett antal tongivande serier och föremål för Orrefors.