Salong med Simon Klenell och Per B Sundberg

8 februari kl. 17.30
Simon Klenell diskuterar utställningen Ad Libitum i dialog med Per B Sundberg. Ett samtal som springer ur ett gemensamt hantverksbaserat undersökande och erfarenheter kring att vara konstnär i glasindustrin.
 
2021 belönades Klenell med ett stipendium från den prestigefulla Ulrica Hydman Vallien-stiftelsen, vilket gjorde det möjligt för honom att tillämpa sin industridrivna konstnärliga metod vid Kosta glasbruk. Arbetet i fabriken visade honom att utöver glaset, utöver traditionen, så var det verkliga materialet samarbete och förtroende. De verk som visas i Ad Libitum är frukten av Klenells andra engagemang vid Kosta Boda och fördjupar den dialog som han inledde för snart två år sedan.
 
Framgången med de här objekten bygger på dynamiken i gruppen, deras förtroende för varandra, för honom, och för den metod som han har utvecklat. Så är det alltid med blåsta glasobjekt, men Klenells ”friggermetod” förutsätter och förstärker just den här dynamiken i särskilt hög grad. Detta därför att till skillnad från andra formgivare, som anlitar skickliga konsthantverkare för att översätta deras arbeten från papper till verkstad, lämnar Klenells arbete utrymme för improvisation, ”andningshål” som kräver att glasblåsarna arbetar utanför sina väl inarbetade rutiner.
 
Susie J. Silbert, F.d curator för efterkrigstid och samtida vid The Corning Museum of Glass (Corning, New York)
 
Se salong med Simon Klenell och Per B Sundberg här: 
January 29, 2024