Le Na Land: Lena Bergström

17 November - 20 December 2022

Lena Bergström på Galleri Glas: en av Sveriges mest älskade glaskonstnär öppnar sitt personliga underland

 

Lena Bergström
Le Na Land
17 november - 20 december, 2022
Galleri Glas, Nybrogatan 34

I sin nya utställning på Galleri Glas blickar glaskonstnären och formgivaren Lena Bergström framåt och bakåt när hon presenterar en helhetsbild av var hennes glaskonst här och nu — hennes egen drömvärld i glas, Le Na Land*.

”Det är mitt eget wonderland som formar sig i glasets sinnelag”, säger Lena Bergström. ”Jag ser det som en mjukt, sensuellt, tillfälligt landskap, med strama fasetter som skapar en variation av mjuka och skarpa kontraster. Färgerna reflekterar den sinnesstämning där jag befinner mig just nu och även säsongen — en jordig skala med brons mot vitt.”

Lena Bergströms intresse för mode, arkitektur och andra samtida kreativa uttryck har tillsammans med kärleken till den norrländska naturen från hennes uppväxt alltid varit parallella inspirationskällor i hennes glaskonst. ”Stubbar i en skog kan också vara byggnader i ett stadslandskap. Naturen och det urbana, det organiska och det skarpa, det tidlösa och tidens temperament — de här kontrasterna genererar spänningsfälten i min design”.

Le Na Land bygger till viss del på hyllningsutställningen Lena 25+ som visades vid Kosta Boda Art Gallery tidigare i år. Bland de nya inslagen är en ny kollektion av Lenas älskade Planets, serien som hon fortsätter att återuppfinna och som hon har ställt ut i olika variationer i Sverige och internationellt sedan början av millenniet.

”Grundformen i planeterna är ägget som kläcks i ständigt nya former”, säger Lena. ”De bildar sina egna världar och förändras hela tiden med min sinnesstämning. Planets är ett verkligt samarbete mellan mig och mästerblåsarna och -sliparna. Det är en enorm hantverksskicklighet som ligger bakom.”

Planets var ett framträdande inslag även i Lena Bergströms förra succéutställning på Galleri Glas 2018. ” Utställningen Le Na Land visar Lenas kreativitet och mångsidighet som konstnär”, säger Elin Forsberg vid Galleri Glas. ”Hon visar än en gång glasets fantastiska egenskaper och oändliga möjligheter.”

Lena Bergström är född och uppvuxen i Umeå. Hennes första dröm var att bli arkitekt. I stället kom hon att utbilda sig till textilformgivare. Som sådan fick hon ett snabbt genombrott vilket ledde till att hon anställdes vid Orrefors 1994. Lena har under sin prisbelönta karriär presenterat en lång rad uppmärksammade utställningar i Sverige och internationellt, med många prestigefyllda offentliga gestaltningsuppdrag och utsmyckningar. Hennes glaskonst finns representerad på bland annat Nationalmuseum, Röhsska museet, Nasjonalmuseum i Oslo, Cleveland Art Museum i USA och Victoria & Albert i London.