TILLFÄLLIG GÄST: BARROLEVÉN

21 April - 22 May 2022

BarroLevén
Tillfällig gäst
21 april - 12 maj
Galleri Glas

 

Konstnärsduon BarroLevéns installation på Galleri Glas byggs upp med glasskulpturer i former av stammar, glober, stenar och sfärer vilka i en scenografi med speglar bildar en helhet. Ett naturrum, samtidigt apokalyptiskt och hoppfullt. Titeln Tillfällig gäst anspelar på oss enskilda människors och hela mänsklighetens vistelse på planeten.

 

”Det är klart att vi är påverkade av miljön, klimatet och tankar kring det”, säger Ulrika Barr. ”Det handlar om sorgeprocesser och förgänglighet".

Vi är här som tillfälliga gäster en kort tid, upptäcker och undersöker, och råkar tyvärr tillhöra en generation som bryter ned jorden. Något behöver ge vika för att något nytt ska kunna träda fram. Allt går igen.”

Vi rör oss hela tiden kring de olika elementen, i rymden och under vattnet, en vet inte om en är på mikro- eller makronivå”, säger Kristina Levén. ”Det är en lek med det nära och okända, inom och bortom".

 

I sitt konstnärliga uttryck har BarroLevén gjort sig kända med sina innovativa experiment med att fusionera klarglas med högteknologiska industriella material som vattenglas och Foamglas. Foamglas är framställt av slaggprodukter från återvunnet glas och används annars inom byggindustrin.

BarroLevén kallar sin innovativa glasteknik för Spuma eller Spuma in vitrum det latinska uttrycket för skum i glas.

 

De stora sfärerna i utställningen är blåsta av mästaren Björn Friborg tillsammans med Ulrika Barr och Jonas Niedermann på Holmegaards glasverk i Danmark, de är kända för sin skicklighet inom glasblåsning, samt en icke rädsla för att blåsa glas ihop med nya material, så som det experimentella och tekniskt svårkontrollerade foamglaset som BarroLevén arbetar med.

BarroLevén representeras av Galleri Glas och hade sin senaste utställning 2019, där Statens konstråd förvärvade tre stenar vilka numera pryder Regeringskansliets matsal för utlandsbesökare. BarroLevéns verk är även representerade i region Uppsala med placering på Enköpings lasarett. Konstnärsduon har tidigare också ställt ut i Prag, New York och The Glass Factory i Boda Glasbruk.