ANGELDUST: INGALENA KLENELL

17 January - 10 March 2019

Den 17 januari inleder Galleri Glas konståret 2019, med den unika utställningen ''Angeldust”, bestående av nya och äldre verk av Ingalena Klenell. Det blir första gången på decennier som Ingalena Klenell ställer ut sin konst på ett galleri i Stockholm, och nu med en utställning som fångar bredden och djupet i ett långt konstnärskap.

 

Ingalena Klenell har varit aktiv som konstnär sedan mitten av 70 talet. Hon började som keramiker inspirerad av den unga keramikern Kenneth Williamsson, men växlade över till glas efter en tid vid Orrefors glasskola. Sedan 1979, har Ingalena en egen glashytta utanför Sunne i Värmland.

Ingalena Klenells konst gestaltar berättelser om platser, människor och historia, där relationen till den storslagna naturen alltid är närvarande som en viktig part. Idéen till utställningen Angelsdust fick Ingalena under en resa i Colombia.

Ingalena Klenells rika konstnärskap har visats vid ett stort antal samlings- och separatutställningar, både i Sverige och internationellt, såsom vid Museum of Glass i Tacoma W, House of Sweden i Washington DC, och vid Figge Art Museum i Davenport, i USA. Ingalena Klenell medverkade också vid Imago Mundi i Venedig, 2014.

Ingalena Klenells senaste projekt är Forest of Säffle, exponerat i ett vackert vattentorn ritat av Ivar Tengbom och byggt 1914, Walk the Line på Dunkers kulturhus i Helsingborg, och Scandinavian Glass på Glass Factory i Boda och Glasmuseet Riihimäki i Finland.

Ingalena Klenell har haft utsmyckningsuppdrag för ett flertal offentliga institutioner och är nu även aktuell genom sin konstnärliga gestaltning i Värmlands Museums nyinvigda bibliotek, formgivet av Åke Axelsson.

För sin konst har Ingalena Klenell mottagit ett flertal utmärkelser och kulturpriser. Bland annat Göran Tunströms minnesstipendium, Värmlands landshövdings förtjänstmedalj,Värmlands konstnärsförbunds stipendium och NWTs kulturstipendium.

– Det är en ära för Galleri Glas att få att ställa ut Ingalena Klenell, och en dröm som jag har haft sedan jag först såg hennes verk på Millesgården, 2016. I verket Walk the line möts betraktaren av Ingalenas fascinerande konstnärskap. Det är verkligen något som ingen bör missa, säger Anna Bromberg Sehlberg, som driver Galleri Glas tillsammans med Elin Forsberg.