PARIS OPEN: Bengtsson/Pohl

14 October - 7 November 2021

Paris förblir en kärlekshistoria.

Under våra år som vänner har vi i vår vänskap alltid återkommit till Paris. Böckerna, filmerna, musiken, konsten. Det finns en dragningskraft i Paris som aldrig avtar. Som tonåringar lärde vi oss lyssna på Jean-Luc Ponty, röka Gaulloise och dricka vin i Paris. Som vuxna lärde vi oss allvarsammare saker, som att livet också är en blodig historia och att Paris gång på gång varit slagfält för ondskan. Men kärleken har bestått de flesta prov och nu, när pandemin tillåter, har vi återvänt till en stad som åtminstone för en stund står öppen på nytt.

Det var en söndag i Paris och människorna flanerade som förr och kom ut ur skuggorna, in i solskenet. Covid, adieu! De obligatoriska munskydden drogs åt sidan för en kyss eller ett skratt. En spricka i karantänmuren hade uppstått och det (nästan) vanliga livet sipprade in på nytt. Paris hade slagit upp sina grindar, och välkomnade oss in - som några av få icke-fransmän slog vi följe med parisarna och fångade den lite nymornade söndagen med vår kamera.

Många kameror har förälskat sig i Paris långt före oss. Cartier-Bresson, Boubat, Sophie Calle och inte minst vår egen Christer Strömholm. Att ta sig till Paris för att leva ett tag bland människorna med kameran behöver ingen ursäkt. Hur var det skådespelerskan Audrey Hepburn sa? Paris is always a good Idea! Men om ni ändå undrar varför vi gjort resan just nu: för att visa er detta: Världen finns fort- farande kvar. Världen har inte glömt oss. Världen behöver vår närvaro. Kanske har det aldrig varit viktigare än idag. Därför öppnar vi nu denna utställning på Galleri Glas med fotografier från Paris en söndag i september 2021.

 

Staffan Bengtsson Kristian Pohl