FRIDLYST

5 maj - 8 Juni 2017

MATILDA KÄSTEL
I utställningen Fridlyst utforskar Matilda Kästel den ostörda naturen. Genom att fysiskt avskärma sig från det mänskliga samhället blir bergens uråldriga kontinuitet, flodernas pulserande rörelser, och upplevelsen av skogens betraktande blick plötsligt tydlig. Den vidsträckta naturen inger en känsla av stillhet, visdom, mystik och styrka.

Inspirationen kommer från Kästels erfarenheter av både Smålands och Washingtons skogar. Som Artist in Residence på Pilchuck Glass School utanför Seattle, spenderade hon en höst i den väldiga nordamerikanska naturen. Hon har även kopplingar till Småland – Det var dit hennes släkt invandrade på 1850-talet för att ägna sig åt glasblåseri, och under sin utbildning spenderade hon ett år i Kosta.

Tekniskt arbetar Kästel med en metod som kallas hot blow mold. Metoden innebär att glaset blåses i en 700 grader varm gipsform med en stor mängd luftkanaler. Det gör att värmen bibehålls och möjliggör en helt annan detaljrikedom än vad som annars är möjligt vid glasblåsning, ned till minsta fingeravtryck. Glaset har även kombinerats med aluminium, som gjutits på Westermalms Metallgjuteri i Botkyrka.

Matilda Kästel

ÖPPETTIDER: TIS-TORS 12-18, FRE 12-17, LÖR-SÖN 12-16
INFO@GALLERIGLAS.SE +46 70 823 11 87
NYBROGATAN 34, 114 39 STOCKHOLM