YOU, ME AND THE REST OF US

23 MAJ - 14 AUGUSTI, 2019

PHILIP BALWIN & MONICA GUGGISBERG

I konstnärerna Philip Baldwins och Monica Guggisbergs studio i mellersta Wales, omgiven av landskapets gröna kullar, tar en grupp med fem svartvita figurer emot. Vid mitt första möte verkar de kongeniala med sin hemort. Med sina delikata och samtidigt strama och bitvis även vällustiga uttryck i batuttoslipade former är de centrala i utställningen You, Me and the Rest of Us på Galleri Glas. Det blåsta glaset har med sin slipade yta fått en textur som är opakt. Figurerna både utmanar och balanserar varandra, samtidigt som de markerar en vändpunkt – en mer politisk inriktning i konstnärernas verksamhet.

Utställningens titel kommer från ett av deras tidigare verk som belyser pågående orättvisor i världen och de stora skillnaderna mellan rika och fattiga. Det är en fortsättning på det samtal som inleddes i deras senaste utställning. Hur kan vi hitta en balans mellan individuella och samhällets behov?  You, Me and the Rest of Us är en utvecklad och koncentrerad infallsvinkel på Baldwins och Guggisbergs stora manifestation förra året,  Under an Equal Sky (under en jämlik himmel) i Canterbury Cathedral, 1918.

Där var det centrala verket en tjugo meter lång båt gjord av hundra amforor till åminnelse av att hundra år gått sedan första världskrigets vapenstillestånd. Deras tema för installationen var migration, mångfald och gemenskap – en samtida kommentar till alla förflyttningar under de senaste hundra åren och människans fundamentala sökandet efter trygghet. Själva betraktar sig konstnärerna Baldwin och Guggisberg som migranter med rötter i USA,  Schweiz och Italien.  När de träffades 1979 i Orrefors, Småland hade Philip en Bachelor i historia och statskunskap från American University, Washington D.C. Monica  hade under fyra år arbetat med ”lampworking” i Schweiz. Glaskonsten har fört dem till en rad destinationer med  studioverksamhet och   boenden i Schweiz, Frankrike och numera i Wales.

Philip beskriver möjligheten att få göra en utställning i Canterbury Cathedral som spännande, men också som en verkligt seriös utmaning. Byggnaden är Englands största historiska helgedom, i en magnifik medeltida arkitektur, berömd för sitt stora mittskepp, sidoskepp och torn, samt som scen för en av de mest beryktade händelserna i engelsk historia; avrättningen av Thomas Becket, 1170. Katedralen är ett världsarv.

Efter den historiska tyngden är Galleri Glas vita rum en befrielse, en plats som tillåter en mer genomarbetad utveckling av de idéer som initierades i Canterbury.  Philip Baldwin (f. 1947) och Monica Guggisberg (f. 1955) tillhör i dag världseliten bland samtida konstnärer som arbetar med glas. Philip Baldwin, f. 1947, och Monica Guggisberg, f. 1955, räknas till samtida elit bland internationella konstnärer som arbetar med glas. Efter fytio produktiva år och dussintals uppmärksammade internationella utställningar på museer är de nu på sitt sätt tillbaka i myllan där deras samarbete en gång började. I Sverige. De träffades mitt i det småländska glasriket. Han kom från New York, USA, hon från Bern, Schweiz. Båda hade de 1979 blivit antagna som elever vid glasskolan i Orrefors. Det var där, i granskogarna, som deras yrkesmässiga  engagemang och samarbete inleddes.

Hedvig Hedqvist


No items found.
YOU, ME AND THE REST OF US

PHILIP BALWIN & MONICA GUGGISBERG

ÖPPETTIDER: TIS-TORS 12-18, FRE 12-17, LÖR-SÖN 12-16
INFO@GALLERIGLAS.SE +46 70 823 11 87
NYBROGATAN 34, 114 39 STOCKHOLM