SNÖ OCH REGN SKALL PASSERA

14 JANUARI - 25 FEBRUARI, 2021

KARIN ALFREDSSON

Vårt umgänge med Naturen förändras snabbt.Från att ha varit det mest självklara av offentliga rum har Naturen, denursprungliga, den som lever på sina egna villkor, blivit något av enexklusivitet och dröm på många sätt. Karin Alfredssons stora fotografiska landskapsstudier påminner mig blandannat om detta.

Som en av få av oss, tar Alfredsson sig allra längst ut i det vildalandskapsrummet och återerövrar det. En skog, ett berg, ett hav. Elementäradelar av vårt liv, i alla tider källor till både kontemplation ochskönhetsupplevelser. Till skillnad från många andra kollegor exploaterar honaldrig rummet för sina egna avsikters skull utan att noga med att lämna det precislika orört som när hon kom.

Inledde hon sitt landskapsprojekt 2013? Såminns hon det. Då påbörjade hon resandet i svårtillgängliga nordliga terrängermed bil och skidor och snöskoter. Eller bara till fots (möter man henne påStockholms gator kommer hon alltid klivandes i kraftiga läderkängor) när andramedel inte står till buds. För att försörja kameran med ström släpar hon ibland bilbatteriet påsläde efter sig. Jämtland. Lofoten. Nordpolen. Hennes fotografier kommer därifrån. Dithar hon kämpat sig med hela sin utrustning, oftast ensam, och där har honslagit upp sitt tält och rest sitt stativ.

-Längst bort från allt, säger hon. Närmare mig själv.

Staffan Bengtsson

No items found.
SNÖ OCH REGN SKALL PASSERA

KARIN ALFREDSSON

ÖPPETTIDER: TIS-TORS 12-18, FRE 12-17, LÖR-SÖN 12-16
INFO@GALLERIGLAS.SE +46 70 823 11 87
NYBROGATAN 34, 114 39 STOCKHOLM