PICA PICA

11 NOVEMBER - 22 DECEMBER, 2021

KRISTIN LARSSON

Glas har en uppenbar förmåga att fascinera, förföra och skapa ett särskild sorts begär hos människan. Att mineraler i samverkan med glasblåsarens andning, gravitationen och hantverkets koreografi blir till ting av glas är både ett mirakel och en materialtransformation väl värd att fascineras av. Glasmassans stelnade tillstånd, dess frusna ögonblick, ger oss en inblick i geologins transformativa flöde, som stelnat till ett minne av en uråldrig rörelse. Men något så förföriskt kan lätt stanna vid att vara just det och därmed inte ta sig förbi sin egen inneboende skönhet. Detta påminner oss om vikten av den konstnärliga metoden, en förutsättning för att ta oss bortom det lättillgängliga, det som möter oss vid en första anblick.

Kristin Larsson värjer inte för det förföriska utan använder det medvetet för att locka oss in i en spekulativ värld där vi villigt låter oss förledas in i de berättelser hennes installationer och objekt bär på. Ibland har dessa narrativ sina ursprung i reella historiska fenomen, ibland snarare grumlar de ett faktiskt skeende för att påstå något absurt, kanske pompöst och ...förföriskt.

Det är lätt att dra paralleller till dagens media och politiska populism som ikläder tomma, förenklade och ibland direkt osanna budskap förföriska klädedräkter och pompösa gester. Att som i Kristins Larssons fall arbeta med det lockande och förföriska, utan att fastna i ytliga och klichéartade betraktelser, är ingen enkel sak att göra. Det kräver en grundlig förståelse för hantverkets verkliga potential, vilket är betydligt mer än bara en metod att framställa vackra ting.

Anders Ljungberg

No items found.
PICA PICA

KRISTIN LARSSON

ÖPPETTIDER: TIS-TORS 12-18, FRE 12-17, LÖR-SÖN 12-16
INFO@GALLERIGLAS.SE +46 70 823 11 87
NYBROGATAN 34, 114 39 STOCKHOLM