INGALENA KLENELL

Ingalena Klenell är född 1949 och uppvuxen i Kristinehamn. Hon började konstnärsbanan med att fördjupa sig i vävning 3 kvällar i veckan under sin gymnasietid. Tidigt blev hon intresserad av keramik efter att ha träffat keramikern Kenneth Williamsson och blivit förtjust i hans på 60 talet så radikala keramik som han målade med lackfärg i starka toner.


I Göteborg dit hon flyttade fick hon kontakt med andra konstnärer och gick Kvs konstskola kvällstid med fokus på keramik. Hon studerade samtidigt beteendevetenskap och sociologi på universitetet. Fördjupning genom studier av olika teman har varit en väg att inspireras till olika gestaltningar och viktigt för den konstnärliga processen. Blivande keramiker blev redan på 70talet introducerade i glaskonst och design och fick tillbringa en termin i Orrefors på glasskolan. Mötet med den miljön innebar att inriktningen mot det nya materialet glas tog över. Maken Ragnar och den femårige sonen Matti flyttade med till Småland och en längre utbildning i glasblåsning.

Idag bor och arbetar Ingalena i Edsbjörke utanför Sunne och har varit aktiv konstnär sedan mitten av 70 talet med egen hytta sedan 79 vilken hon delar med maken. Familjen utökades med 3 söner till som mer eller mindre växte upp i ateljén. Ingalena har deltagit i många samlings- och separatutställningar i både Sverige och internationellt som Museum of Glass i Tacoma W. USA, House of Sweden Washington dc och Figge Art Museum Davenport. Senaste större projekt är Forest of Säffle i ett vackert vattentorn ritat av Ivar Tengbom och byggt 1914, Walk the Line på Dunkers kulturhus Helsingborg och Scandinavian Glass på Glass Factory Boda och Glasmuseet i Riihimäki Finland. Hon har också haft utsmyckningsuppdrag för ett flertal offentliga institutioner.

Just nu är hon aktuell genom sin konstnärliga gestaltning i Värmlands Museums nyinvigda bibliotek formgivet av Åke Axelsson. Hennes konst gestaltar berättelser om platser, människor och historia där relationen till den storslagna naturen är närvarande som part. För sin konst har hon fått motta både utmärkelser och kulturpriser. Bland annat Göran Tunströms minnesstipendium, Värmlandslandshövdings förtjänstmedalj Värmlands konstnärsförbunds stipendium, NWT kulturstipendium för att nämna några.


ANGELDUST

ÖPPETTIDER: TIS-TORS 12-18, FRE 12-17, LÖR-SÖN 12-16
INFO@GALLERIGLAS.SE +46 70 823 11 87
NYBROGATAN 34, 114 39 STOCKHOLM