IN THIS LIGHT: LAURA DE SANTILLANA

19 April - 16 August 2018

Laura de Santillana finns representerad på museer världen över med glas som experimenterar med ljus, skuggor och volym – och med vad som är tekniskt möjligt att göra. Som barnbarn till Paolo Venini är hon djupt förankrad i det venetianska glasets hantverk. Nu visas hennes konst för första gången i Sverige i en separatutställning på Galleri Glas i Stockholm.

Laura de Santillana är uppvuxen i Venedigs glasaristokrati: hon är barnbarn till Paolo Venini, som grundade glasbruket Venini och var dess konstnärliga ledare fram till sin död 1959, och dotter till Ludovico de Santillana, som ledde Venini genom 1960-, 70- och 80-talen. Hon låter blåsa sitt glas på Murano, i Tjeckien och i Seattle och har haft utställningar i ett trettiotal städer i Europa, USA och Japan.

Nu visar Galleri Glas hennes konst i utställningen In This Light, som kretsar kring just ljus. Laura de Santillanas verk förändras av årstiden, tiden på dygnet och rummets ljusinsläpp. Utställningen rör sig kring sex olika teman från det senaste decenniet, varav ett handlar om Stockholm.

– När vi startade galleriet saknades en arena för att visa samtida konstglas i Sverige, och det är fantastiskt roligt att kunna ställa ut en så inflytelserik konstnär som Laura de Santillana – särskilt med tanke på hur venetianskt och nordiskt glas har inspirerat varandra, säger Anna Bromberg Sehlberg, som driver Galleri Glas tillsammans med Elin Forsberg.

I samband med utställningen ger Galleri Glas ut en bok, som uppmärksammar de starka band som funnits mellan svensk-finsk samt venetiansk-muransk glaskonst de 100 senaste åren, med början i den vänskap som fanns mellan Paolo Venini och några av Sveriges mest kända glaskonstnärer, Simon Gate och Edward Hald. Boken är skriven av Clara Block Hane med förord av Hedvig Hedqvist.

Utställningen pågår från den 19 april till den 16 augusti.